Η Θεσσαλονίκη θα έχει την υπογραφή σου!
Το μέλλον του χώρου της ΔΕΘ αφορά όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τους κατοίκους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος.
Η μορφή που θα πάρει ο χώρος αυτός θα είναι καθοριστική για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και για την ελκυστικότητα του κέντρου στους επισκέπτες της πόλης. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μη αναστρέψιμο.
Είναι λοιπόν για μας το πιο σημαντικό διακύβευμα!
Οι αποφάσεις για την λεγόμενη «ανάπλαση» ελήφθησαν χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, με μία διαδικασία που κινήθηκε «κάτω από τα ραντάρ» της κοινής γνώμης. Η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, παρά τις προεκλογικές της θέσεις που έκαναν λόγο για ήπιες εκθεσιακές δραστηριότητες στο κέντρο της πόλης και μεταφορά της βαριάς εκθεσιακής δραστηριότητας εκτός πολεοδομικού ιστού, σήμερα συντάσσεται με τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. Για τη διοίκηση της ΔΕΘ, του ΤΑΙΠΕΔ, και του Δήμου Θεσσαλονίκης το θέμα θεωρείται λήξαν.
Όμως η πόλη δεν έχει πει τον τελευταίο της λόγο!

Να αποφασίσουν οι πολίτες!
Η Σύμπραξη-ΟΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο και πολλοί ακόμη φορείς και οργανώσεις της πόλης καταφεύγουμε στις δυνατότητες που δίνει ο νόμος 4555/2018 και ζητάμε να αποφασίσει η πόλη για το μέλλον της ΔΕΘ.
Μετά το άτυπο Δημοψήφισμα για το Νερό που έγινε το 2014 και απέτρεψε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε το πρώτο δημοτικό δημοψήφισμα στην Ελλάδα!
Ο νόμος για Δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τον νόμο 4555/2018, η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος μπορεί να προταθεί είτε 1) από την ευρεία πλειοψηφία (2/3) του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου, είτε 2) από το 10% των εγγεγραμμένων εκλογέων στο αντίστοιχο επίπεδο (για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 25.000 δημότες/ισσες).
Στη 2η περίπτωση, οι δημότες κι οι δημότισσες καταθέτουν το αίτημά τους προς το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, αφού ελέγξει αν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και αφού αποφασίσει σχετικά με απλή πλειοψηφία, είναι υποχρεωμένο να διοργανώσει το δημοψήφισμα.
Έγκυρο θεωρείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εφόσον στην ψηφοφορία συμμετείχε το 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, δηλαδή ±100.00 δημότες.
Το δημοψήφισμα μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αν το ερώτημά του εμπίπτει εντός των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων του οικείου Δήμου ή Περιφέρειας. Εάν το ερώτημα αφορά αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, όπως στην περίπτωσή της ΔΕΘ, τότε έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, οι πολιτικές συνέπειες θα είναι καθοριστικές και όλες οι αρχές θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα.
Η διαδικασία συλλογής υπογραφών είναι μια δημοκρατική πράξη που ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον της πόλης.
Η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος
Για την προώθηση του αιτήματος για δημοψήφισμα μέσω συλλογής υπογραφών των δημοτών της Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε η «Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος». Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία πέντε φορέων: της Σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο», των δημοτικών κινήσεων «Θεσσαλονίκη για Όλους», «Πόλη Ανάποδα» και «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, ενώ στην πορεία, πολλοί ακόμα σύλλογοι και κινήσεις πολιτών έχουν δηλώσει τη συμμετοχή ή την υποστήριξή τους.
To ερώτημα
“”Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;»

Συμμετάσχετε στην αλλαγή
Υπογράψτε για να στηρίξετε το δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον του χώρου της πρώην ΔΕΘ. Η φωνή σας μετράει!