Σύμπραξη ΌΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο

Η «Σύμπραξη-ΟΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο» αποτελεί μία πρωτοβουλία για τη συνεργασία δικτύων, οργανώσεων, φορέων, συλλόγων και προσώπων της κοινωνίας των πολιτών που συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2024, με στόχο τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ.

ΔΕΘέλουμε άλλο τσιμέντο!

Η «Σύμπραξη» αντιτίθεται στην προωθούμενη ανάπλαση της ΔΕΘ από την Κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και την HELEXPO με συναίνεση της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης. Η εν εξελίξει «ανάπλαση» σχεδιάστηκε με τη λογική του real estate και προβλέπει την ανοικοδόμηση πέντε τεράστιων κτηριακών μονάδων μεγαλύτερων του Παλέ ντε Σπορ με εμπορικό κυρίως χαρακτήρα, με τη σύγχρονη κατεδάφιση υπαρχόντων κτηρίων αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας, την κατασκευή δεκαώροφου ξενοδοχείου στη βόρεια πλευρά και τη δημιουργία υπόγειου ιδιωτικού πάρκινγκ 1.600 θέσεων.

Ο χώρος που περισσεύει για ενιαίο υψηλό πράσινο είναι εξαιρετικά μικρός και σίγουρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί εκεί ένα μητροπολιτικό πάρκο που τόσο έχει ανάγκη η πόλη. Η αναχρονιστική λύση της εντατικής οικοδόμησης του χώρου με «ολίγον γκαζόν», θάμνους και διακοσμητικά δέντρα θα προξενήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υπόσχεται να λύσει.

.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ!

Η δημιουργία ενός σημαντικού πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου, με τη μορφή μητροπολιτικού πάρκου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την πόλη μας, στην οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και προκαλεί χιλιάδες πρόωρους θανάτους συμπολιτών μας κάθε χρόνο.

Η Θεσσαλονίκη έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Η σχεδιαζόμενη στρεβλή «ανάπτυξη» εργολαβικού-κατασκευαστικού τύπου θυσιάζει τον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο δημόσιο χώρο, παραδίδει για δεκαετίες και με σκανδαλώδη οικονομικά τρόπο σε ιδιωτικά συμφέροντα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο δημόσιο κεντρικό οικόπεδο της πόλης και αλλάζει καταστροφικά τη χρήση του. Αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη/βιωσιμότητα της ΔΕΘ με ήπιες χρήσεις και δραστηριότητες θα αποτελέσει παράδειγμα σύγχρονης αξιοποίησης δημόσιου χώρου με σεβασμό στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών, στην αρχιτεκτονική παράδοση της Θεσσαλονίκης αλλά και στην ιστορία της ΔΕΘ, δίνοντας της την ευκαιρία για ανανέωση και μελλοντική εξέλιξη.

 

ΔΕΘ στη Σίνδο

Η «Σύμπραξη» ζητά να εφαρμοστεί το αρχικό σχέδιο για μετεγκατάσταση των «βαριών» και οχληρών εκθέσεων της ΔΕΘ (ενδεικτικά: Agrotica, Zootechnia) σε σύγχρονο χώρο στα δυτικά της πόλης, την παραμονή ήπιων εκθεσιακών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στα υπάρχοντα κτήρια, τα οποία θα συντηρηθούν και θα αποτελέσουν οικονομικοκοινωνικό πυρήνα στο κέντρο της πόλης (ενδεικτικά: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, εκθέσεις/εκδηλώσεις τέχνης).

 

ΔΕΘ εκτός πόλης για βιώσιμη ανάπτυξη

 

Η προτεινόμενη από τη «Σύμπραξη» βιώσιμη ανάπτυξη της ΔΕΘ δεν έρχεται σε ανταγωνισμό με τα εμπορικά συμφέροντα της αγοράς στην κεντρική Θεσσαλονίκη, αξιοποιεί σημαντικά κτήρια, αναδεικνύει τις αρχαιότητες που βρίσκονται στον χώρο, σέβεται τα ρέματα που υπάρχουν και τα εντάσσει στον σχεδιασμό δημιουργώντας ασπίδα προστασίας απέναντι στις πλημμύρες και ταυτόχρονα δημιουργεί χώρο δροσισμού και συνάθροισης για τους πολίτες τόσο για αναψυχή όσο και σε περιπτώσεις σεισμών.

Η «Σύμπραξη» ζητά από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να σταθεί με ευθύνη δίπλα στους πολίτες προασπίζοντας την υγεία και την ευημερία τους, να ενημερώσει τους συνδημότες του για τα πραγματικά στοιχεία και μεγέθη και να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση.

 

Είμαστε αποφασισμένοι/ες

 

– να διεκδικήσουμε το Μητροπολιτικό Πάρκο υπερτοπικής εμβέλειας που αξίζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης προχωρώντας σε δίκτυα συνεργασίας με περιφερειακούς δήμους, που δικαιούνται κι αυτοί να έχουν λόγο, με επιστημονικούς φορείς, παρατάξεις, Κινήσεις Πολιτών, οργανώσεις και φορείς της πόλης.

– να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην ενημέρωση των Θεσσαλονικέων και στην έκφραση της γνώμης τους μέσα από τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος!

Συμμετέχουν στη Σύμπραξη

1 SOSε τα Δέντρα -Δίκτυο για το αστικό πράσινο
2 Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης
3 Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού -Παράρτημα Θεσσαλονίκης
4 Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
5 Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ
6 KοινΣΕπ Οικοδιαδρομές – Ecoroutes
7 ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ -το Περιοδικό της Οικολογίας
8 Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης
9 USB -Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων
10 Πρωτοβουλία Ενεργών Κατοίκων Γαλαξία
11 Κοινωνικός Χώρος ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ
12 Κοινωνικός Χώρος ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ
13 Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
14 KΟΙΝΣΕΠ Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα
15 Δίκτυο SELECT RESPECT
16 Thess-ΔΙΚΤΥΟ | Δίκτυο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλονίκης
17 Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον Ν.Πέλλας
18 FORUM Πανεπιστημιακών της Αριστεράς
19 Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς
20 Σύλλογος Πολιτισμικής, Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Παρέμβασης Καραμπουρνάκι – Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
21 Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου Άνω Τούμπας
22 Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών
23 Σύλλογος Ελληνίδων και Ελλήνων Κοινωνιολόγων – Παράρτημα Θεσσαλονίκης
24 ΚΑΛΛΙΣΤΩ Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
25 Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης
26 Fridays for Future
27 Δράση για την Άγρια Ζωή
28 Φιλοζωικό Σωματείο “ο Άργος”
29 Φωτογραφική Ομάδα Θεσσαλονίκης UMBRA (πρώην Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
30 Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη
31 Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
32 ΝΑΟΜΙ
33 ΚοινΣΕπ Πληροφορικής SolidarIT (⁦AirQ.gr⁩ Project)
34 ΑΝΤΙΓΟΝΗ
35 ΠΕΕΚΠΕ – Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας
36 Mamagea
37 Studio Έργον – Θεατρική Ομάδα
38 SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ
39 Σύλλογος Φοιτητών Χημικών Μηχανικών
40 ΚοινΣΕπ Incommon για την κυκλική οικονομία
41 Albatros – Σύλλογος Εθελοντών
42 Ομάδα Sylvia Rivera – για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride
43 Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και την Ενέργεια
44 Πανε.ρ.τ – Πανελλαδικό Κίνημα Αυτοοργάνωσης και Αυτοδιαχείρισης